Categories
Gadgets

Privé winst uit secundaire arbeidsvoorwaarden

Als je een nieuwe baan hebt, onderhandel je over je salaris. Maar secundaire voorwaarden zijn ook wat waard. Bijvoorbeeld een smartphone of auto die je ook privé mag gebruiken bespaart je onderaan de streep best wat kosten. We behandelen een paar veel voorkomende producten en zakelijke gadgets.

Laptop van de zaak

Bij veel kantoor- en buitendienstfuncties hoort een laptop. Maar wie betaalt die eigenlijk? En is een laptop altijd noodzakelijk? Het kan zijn dat je op kantoor een desktop computer van hp krijgt, maar je zelf een HP laptop moet verzorgen. Als je al een goede laptop hebt en alleen wat documenten moet verwerken en moet internetten, dan ben je minder veeleisend dan een videobewerker. Ook hangt aan zo’n laptop een ander prijskaartje. Stel voor om dan je eigen laptop te gebruiken en een eenmalige vergoeding te krijgen. Op die manier heb je bijvoorbeeld een leuke a cashback a €200 voor een laptop die je al eerder gekocht hebt.

Heb je nog geen laptop of is je laptop ongeschikt om op te werken? Kijk dan of je een laptop krijgt of dat je een budget ter beschikking gesteld krijgt om zelf een laptop te kopen. Bespreek van tevoren of je de laptop privé mag gebruiken en hoelang je er ongeveer mee moet doen. Het is normaal om een laptop in zo’n 3 jaar af te schrijven. Als je je nieuwe laptop na aankoop mag declareren kun je mooi zelf de specificaties en het merk uitkiezen.

Smartphone van de zaak

Geef jij weinig om de nieuwste smartphone, maar je werkgever faciliteert standaard een Iphone. Dan is het handig zijn om deze ook privé te gebruiken. Vaak zit een er een onbeperkt bellen/smsen en relatief groot internetabonnement bij. Je werkgever wilt tenslotte dat je goed bereikbaar bent. Door te overleggen of je dit toestel en abonnement privé mag gebruiken bespaart je dat bijvoorbeeld maandelijk een telefoonabonnement a €20 netto. Plus je hebt de nieuwe smartphone zonder extra kosten. Dat bespaart je netto ook de aanschaf van een toestel. Als je je telefoon gemiddeld in 3 jaar afschrijft, bespaart dit je netto totaal op jaarbasis gemakkelijk €500. Geld wat je dus weer ergens anders aan kunt besteden.   

Zakelijke leaseauto

Over een leaseauto die je ook privé mag gebruiken betaal je bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde die bij je brutoloon wordt opgeteld en waarover je inkomstenbelasting betaalt. Het bijtellingstarief hangt samen met gewicht en zuinigheid/milieuvervuiling van de auto. Een kleine leaseauto komt neer op zo’n €150 tot €250 netto per maand. Een wat grotere middenklasse auto kan wel oplopen tot €500 netto. Dat is aardig wat geld. 

Maar realiseer je dat je voor dat geld helemaal klaar bent. Onderhoud, verzekering, wegenbelasting én brandstof. In dat laatste zit de echte winst. Want je rijdt overal ‘gratis’, of beter gezegd zonder extra kosten, naartoe. En met de huidige brandstofprijzen loopt de besparing flink op. Dat je met een zakelijke leaseauto altijd een relatief nieuwe auto rijdt is natuurlijk mooi meegenomen. Als je privé aardig wat kilometers maakt is een zakelijke lease auto voor privé gebruik altijd goedkoper dan zelf wat privé aanschaffen.