Categories
Huis

Vakantiechecklist: wat moet je van tevoren checken?

Veel Nederlanders kijken ieder jaar weer uit naar de vakantie. Lekker met de familie de zon opzoeken in het zuiden, jezelf laten verwennen in een resort of genieten van de natuur in de bergen. Vakantie is voor iedereen weer anders. Toch zijn er een aantal dingen die je altijd even moet checken voor je op vakantie gaat.

1. Is je paspoort nog geldig?

Allereerst is het handig om goed te checken of je paspoort of ID kaart nog lang genoeg geldig is. Landen buiten de EU vragen vaak dat je paspoort tenminste 6 maanden geldig is. Dit heeft met name te maken met eventuele opnames in een ziekenhuis. Is je paspoort in orde? Dan is het ook zaak om nog even te kijken of je een visum moet aanvragen. Het zou immers zonde zijn als je bij aankomst de toegang tot het land wordt geweigerd.

2. Is alles opgeladen?

Als je met de auto, caravan of camper op vakantie gaat is het goed om te checken of alle apparatuur is opgeladen. Je wilt niet op de plek van bestemming ontdekken dat de camper accu leeg is, of dat de caravan mover accu het niet meer doet als je op de camping aankomt. Zonder mover kun je een caravan nog wel op zijn plaats krijgen, maar als je camper accu leeg is heb je een groter probleem. Dan werkt ook je koelkast niet meer.

3. Heb je alles voor tijdens de reis?

In alle landen gelden weer allerlei andere regels dan je bent gewend. Hier dien je onderweg ook rekening mee te houden. Zo is het in Frankrijk verplicht om een alcoholtester bij je te hebben in de auto, terwijl Zwitserland juist weer werkt met een speciaal vignet systeem. In Polen is het weer verplicht om altijd een brandblusser in de auto te hebben, terwijl je in Kroatiƫ een verbanddoos, reserve lichtjes en veiligheidshesjes bij je moet hebben. Zeker als jij een lange reis gaat maken waar je door verschillende landen heen rijdt, is het dus verstandig om van tevoren uit te zoeken welke landen je door moet en wat daar de geldende regels zijn. Let op, in sommige landen gelden en speciale regels voor toeristen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *