Categories
Huis

Wat zijn de gevolgen van blikseminslag in huis?

Het weer in Nederland kan binnen no-time omslaan in een helse onweersbui. Als het buiten heel hard onweert is de kans groot dat je blikseminslag in huis krijgt. Maar wat zijn nou de gevolgen van blikseminslag in huis en hoe kun je blikseminslag voorkomen? Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om blikseminslag te voorkomen of in ieder geval de kans zo klein mogelijk te maken. We geven je daarom in dit artikel antwoord op de meest gestelde vragen over blikseminslag en wat je er tegen kunt doen. 

De gevolgen van blikseminslag in huis

De gevolgen van blikseminslag kunnen enorm zijn. Wie heeft de horrorbeelden niet gezien van complete daken die in de brand zijn gevlogen nadat de bliksem in huis is geslagen? Bovendien vallen er regelmatig doden bij een blikseminslag. Dat zijn dan ook de grootste en ergste gevolgen van blikseminslag in huis. Verder bestaat de kans dat je te maken krijgt met stroomstoringen of kortsluitingen wanneer de bliksem in huis geslagen is. Zorg er daarom voor dat jouw huis altijd goed beveiligd is tegen bliksem. Er bestaan zogenoemde bliksembeveiliging bedrijven die jouw woning kunnen voorzien van bliksembeveiliging. 

Blikseminslag voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om blikseminslag te voorkomen. Een daarvan hebben we zojuist al benoemd, dat zijn speciale bedrijven die zorgen dat jouw pand is beveiligd tegen bliksembeveiliging. Verder kun je tijdens een extreme onweer partij zorgen dat je de kans op blikseminslag zo klein mogelijk maakt. Benieuwd hoe? We geven je antwoord!

Mag je douchen tijdens onweer?

Het is niet verstandig om tijdens onweer onder de douche te stappen. Water is namelijk een van de onderdelen die stroom het best geleiden en daardoor bestaat er een kans dat je geraakt kunt worden tijdens het douchen door onweer. Die kans is er ook wanneer je bijvoorbeeld de afwas gaat doen, echter is de kans dan wel een stuk kleiner. 

Moet je de stekkers uit de stopcontacten halen bij bliksem?

Het is verstandig om je tijdens een onweersbui zo ver mogelijk uit de buurt te houden van alles wat stroom geleidt. Je kunt daarom ook voor de zekerheid het beste alle stekkers uit het stopcontact halen om de kans op blikseminslag te voorkomen. Bovendien adviseren wij jou bij deze extreme weersomstandigheden om nooit te bellen met een telefoon die in het stopcontact zit. Blijf ook uit de buurt van koperen leidingen en elektrische kabels. Daar wordt dus onder andere de vaste telefoon, computers, televisies en andere elektrische apparaten die onder stroom staan mee bedoeld. Ondanks dat je over het algemeen binnen veiliger bent dan wanneer je buiten staat, bestaat er natuurlijk altijd een kans op blikseminslag wanneer je niet goed voorbereid bent. 

Blikseminslag voorkomen door jouw mobiel niet meer te gebruiken?

Nee, dat zal niet uitmaken. Tuurlijk is het verstandig om jouw mobiel tijdens onweer niet te gebruiken wanneer deze aan de oplader zit, echter het gebruik van jouw smartphone die niet aan de kabel zit zal geen verschil uitmaken en kun je ook gewoon gebruiken. De draadloze verbindingen via jouw mobiele telefoon hebben geen invloed op blikseminslag. Bovendien is een smartphone zo’n klein object, dat het er niet voor zal zorgen dat je vatbaarder bent om geraakt te worden door bliksem. 

1 reply on “Wat zijn de gevolgen van blikseminslag in huis?”

Ik heb dit artikel over blikseminslag met veel interesse gelezen. Die voorzorgsmaatregelen m.b.t. douchen en afwassen zijn nieuw voor mij. Ik dacht dat de risico’s binnenshuis altijd tot het rijk der fabeltjes behoorden. Ik zal in de toekomst beter op bliksembeveiliging lettten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *